Wat moet je weten over de bedrijfsautoverzekering?

Wat moet je weten over de bedrijfsautoverzekering?

Binnen de verzekeringsmarkt wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten verzekeringen. Enerzijds zijn er de particuliere verzekeringen en anderzijds zijn er de zakelijke verzekeringen. In de basis kunnen beiden over min of meer gelijkaardige voorwaarden beschikken. Echter is het doorgaans zo dat er toch ook sprake is van niet onbelangrijke verschillen. Voor de bedrijfsautoverzekering geldt bijvoorbeeld dat ze specifieke schadegevallen verzekert die je eigenlijk alleen maar kan tegenkomen tijdens het uitvoeren van zakelijke ritten. Ben jij ook op zoek naar een geschikte verzekering voor je bedrijfsauto’s? Dan is het zeker een aanrader om even de informatie die hieronder is terug te vinden grondig door te nemen.

Hoe kan je een bedrijfsautoverzekering afsluiten?

De bedrijfsautoverzekering is in de basis eigenlijk een gewone autoverzekering. Het verschil zit hem dan ook louter en alleen in het type voertuig dat wordt gedekt. Bij een particuliere verzekering is dat (uiteraard) een particuliere auto terwijl er bij een bedrijfsautoverzekering sprake is van een verzekering voor bedrijfsvoertuigen. De kans is groot dat je zover ook wel al mee was. Net omdat deze verzekering in de basis eigenlijk dezelfde is als de gewone autoverzekering spreekt het voor zich dat je ze ook op dezelfde manieren kan afsluiten. De drie verschillende opties waar je wat dit betreft over beschikt laten we je zeer graag ontdekken middels het onderstaande overzicht.

1.) Onder de vorm van een WA-verzekering

De eerste bedrijfsautoverzekering die je kan afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest eenvoudige verzekering die je voor je bedrijfsauto kan afsluiten. De reden daarvoor hoeven we niet ver te zoeken. De belangrijkste reden die hieraan verbonden is heeft te maken met het feit dat ze enkel en alleen tussenkomst biedt voor schade veroorzaakt aan derden. Met andere woorden, op het ogenblik dat je bedrijfsauto eigen schade oploopt is dit niet verzekerd. Dat kan natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Toch is het zo dat in veel gevallen deze verzekering de beste keuze is.

Bovenstaande is het gevolg van het feit dat de WA-verzekering zeer voordelig is. Heb je er voor jouw bedrijfsauto voor gekozen om te kiezen voor het kopen van een goedkoop exemplaar? Wil je bovendien ook graag kunnen rekenen op een zo laag mogelijke verzekeringspremie? In beide gevallen zal je tot de vaststelling komen dat de gewone WA-verzekering voor jouw situatie meer dan waarschijnlijk de meest interessante keuze zal zijn.

2.) Onder de vorm van een WA+ beperkt cascoverzekering

De tweede bedrijfsautoverzekering die je kan afsluiten is de WA+ beperkt cascoverzekering. Het betreft hier de verzekering die eigenlijk dienst doet als een soort van gulden middenweg tussen enerzijds de WA-verzekering en anderzijds de WA+ volledige cascoverzekering. Er worden door deze verzekering verschillende dekkingen voor eigen schade voorzien. Het gaat daarbij om de volgende:

  1. Brandschade en schade door een ontploffing;
  2. Glasschade zoals bijvoorbeeld ruitbreuk, maar ook een sterretje in de voorruit;
  3. Schade door een inbraak en / of diefstal van het voertuig;
  4. Schade als gevolg van een aanrijding met een loslopend wild dier;
  5. Veroorzaakte schade als gevolg van joyriding.

De hierboven vermelde dekkingen maken meteen duidelijk dat er behoorlijk wat extra dekkingen door deze verzekering worden aangeboden ten opzichte van de gewone WA-variant. Betekent dit meteen dat dit de meest complete verzekering is voor bedrijfsauto’s? Dat nu ook weer niet. Wil jij graag de bedrijfsautoverzekering afsluiten die je met zekerheid en bovendien ook in elke situatie voorziet van de meest optimale dekking? Dan zal je wellicht moeten kiezen voor de WA+ volledige cascoverzekering voor bedrijfsvoertuigen!

3.) Onder de vorm van een WA+ volledige cascoverzekering

De WA+ volledige cascoverzekering is de meest complete bedrijfsautoverzekering die je kan afsluiten. Dat is ook terug te zien in de kostprijs van deze verzekering. In de basis is het zo dat ze bestaat uit alle dekkingen die je aantreft in de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering. Deze dekkingen worden echter uitgebreid met één hele belangrijke extra dekking. Het gaat hierbij om de zogenaamde dekking voor zelf veroorzaakte schade aan het voertuig. Ontstaat er schade aan de eigen bedrijfswagen en heb je deze niet moedwillig, maar per ongeluk veroorzaakt? Dan zal je kunnen vaststellen dat de verzekeraar je bij een allrisk perfect dekking zal verlenen.

Diks verzekeringen – Vergelijken, verzekeren, ontzorgen.

Kunnen extra dekkingen interessant zijn voor je bedrijfsauto?

Naast de keuze voor de drie verschillende soorten bedrijfsautoverzekeringen is het ook zo dat je nog rekening zal willen houden met mogelijke extra dekkingen die je kan afsluiten. Het is zeker zo dat een aantal van deze dekkingen ongelofelijk interessant kunnen zijn. Dat gezegd hebbende moet het ook gezegd dat ze allemaal natuurlijk een extra kostprijs met zich meebrengen. Naarmate je dus meer en meer extra dekkingen aan je polis toe zal voegen zal je bedrijfsautoverzekering wellicht een stuk duurder gaan worden. Toch is het zeker de moeite waard om deze extra dekkingen even te bekijken.

Interessante tips om te besparen op je bedrijfsautoverzekering

Tot slot is het uiteraard zo dat veel bedrijven, maar ook ZZP’ers zich de vraag stellen hoe ze nu precies hun bedrijfsauto verzekeren zo goedkoop mogelijk kunnen houden. Dit voor alle duidelijkheid zonder dat ze er verplicht voor moeten kiezen om de gewone WA-verzekering af te sluiten. Er zijn zeker en vast een aantal belangrijke tips waar je op dit vlak aandacht aan kan besteden. Het gaat hierbij dan concreet om de trips zoals hieronder op een rijtje gezet:

  1. Kies voor precies die bedrijfsautoverzekering waar jij echt behoeften aan hebt;
  2. Evalueer of het interessant kan zijn om het eigen risico te verhogen of niet;
  3. Voer een vergelijking uit tussen de verschillende bedrijfsautoverzekeringen op de markt.

Bovendien kan het ook zeker de moeite waard zijn om even bij je vaste verzekeraar te rade te gaan voor wat het afsluiten van een bedrijfsautoverzekering betreft. In het bijzonder wanneer je bij hem of haar reeds over één of meerdere verzekeringen beschikt zou dat zomaar eens gunstig kunnen uitpakken. In ieder geval, alles wat je graag te weten was gekomen over het afsluiten van de bedrijfsautoverzekering heb je meer dan waarschijnlijk op deze pagina weten te achterhalen.

Reacties zijn gesloten.