Wat is een zakelijke autoverzekering?

Wat is een zakelijke autoverzekering?

Binnen de verzekeringsmarkt wordt er altijd een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de particuliere en anderzijds de zakelijke verzekeringen. Dit geldt voor heel wat verschillende soorten verzekeringen. Een bekend voorbeeld hiervan is de autoverzekering. Voor dit type verzekering geldt dat, van zodra ze wordt afgesloten op naam van een onderneming, er een speciale zakelijke autoverzekering is vereist. In de basis is deze verzekering voor een zakelijk voertuig eigenlijk zo goed als hetzelfde als de verzekering die wordt afgesloten voor een private auto. Er zijn echter ook wel degelijk een aantal verschillen om rekening mee te houden. Om welke verschillen het daarbij precies gaat vertellen we je graag hieronder.

            Waarom een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Veel mensen die van plan zijn om een autoverzekering voor hun bedrijf af te sluiten schrikken toch een klein beetje van het karakter waar zo’n verzekering over beschikt. Wanneer we de polisvoorwaarden van een zakelijke autoverzekering meer in detail gaan bekijken wordt het namelijk meteen duidelijk dat deze in de basis eigenlijk min of meer hetzelfde zijn in vergelijking met de voorwaarden waar je op kan rekenen bij een gewone autoverzekering voor particulieren. De vraag die velen zich dan ook met recht en rede stellen heeft betrekking tot het feit waarom een zakelijke autoverzekering nu eigenlijk nodig is. Het antwoord op deze  vraag valt echter in de praktijk helemaal niet moeilijk te geven, integendeel.

De reden voor bovenstaande heeft in het bijzonder te maken met het karakter waar een zakelijke autoverzekering over beschikt. De polisvoorwaarden mogen dan wel vrij gelijkaardig zijn aan deze van een klassieke autoverzekering voor particulieren, het doel van de ritten kan in de praktijk sterk verschillen. Wat bedoelen we hier dan precies mee? Zeer eenvoudig. Voor een particuliere autoverzekering geldt dat ritten zijn gedekt die je bijvoorbeeld maakt voor het doen van boodschappen, het ondernemen van een uitstap, het afhalen van de kinderen van school, etc. Voor een autoverzekering met een zakelijk karakter ligt dat anders.

Bij een autoverzekering voor bedrijven zijn de ritten die worden gedekt toch net even anders. Enkele voorbeelden van ritten waar je dan aan kan denken zijn bijvoorbeeld:

  1. Taxiritten die worden uitgevoerd voor derden;
  2. Het inzetten van voertuigen voor een rijschool;
  3. Ritten die worden gemaakt om producten of diensten te verkopen;

Bovenstaande voorbeelden zijn nog maar het puntje van de ijsberg, maar maken wellicht wel meteen duidelijk wat het karakter is van zakelijke autoritten. Op het ogenblik dat je dus met andere woorden in functie van een bedrijf gaat rijden ben je altijd verplicht of genoodzaakt om daarvoor te kiezen voor een autoverzekering met een zakelijk karakter.

            Wat zijn de voorwaarden voor een autoverzekering voor bedrijven?

Naast bovenstaande is het zeker niet zo dat de polisvoorwaarden voor een zakelijke autoverzekering over de hele lijn gelijk liggen aan deze van de particuliere variant. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar even aan de geldende voorwaarden. Voor deze voorwaarden geldt dat er in tegenstelling tot bij de particuliere verzekering niet wordt gekeken naar één enkele persoon, maar wel naar het achterliggende bedrijf. Het is dan ook de geschiedenis van dit bedrijf bij de verzekeraar die grotendeels bepalend zal zijn voor met name de premie die voor de autoverzekering in rekening wordt gebracht. Dit is bovendien nog niet alles.

Hierboven hebben we reeds aangegeven dat het karakter van de ritten die ondernomen kunnen worden onder een autoverzekering met zakelijk karakter aanzienlijke verschillen kunnen vertonen. Daar willen we nog graag even op verder gaan. Het is namelijk van belang om er als verzekeringnemer rekening mee te houden dat dit ook betekent dat je niet bent gedekt op het ogenblik dat je private ritten zou ondernemen met een zakelijk voertuig. Hier bestaan uitzonderingen voor die je best even kan bespreken met de verzekeraar zelf. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald voordeel in natura te betalen waardoor het rijden met de auto van de firma ook voor private doeleinden plots toch wordt toegestaan.

            Welke zakelijke autoverzekeringen bestaan er precies?

Net zoals voor de gewone autoverzekering geldt is het ook bij zakelijke autoverzekeringen zo dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende vormen. De meest eenvoudige autoverzekering voor bedrijven is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de minste verzekering die door elk bedrijf verplicht voor de zakelijke voertuigen moet worden afgesloten. Voor alle duidelijkheid, dit is dus geen mogelijkheid, maar een verplichting. Indien je dit hebt gedaan kan je er eventueel wel nog voor kiezen om extra uitgebreide dekkingen af te sluiten voor jouw autoverzekering. Zowel voor particuliere als voor zakelijke exemplaren geldt op dit vlak dat er nog een keuze kan worden gemaakt uit de hieronder aangegeven opties:

  1. De beperkt casco autoverzekering voor bedrijven;
  2. De volledige casco autoverzekering voor bedrijven;

Voor welke van de hierboven aangehaalde opties jij finaal zal gaan kiezen is natuurlijk altijd afhankelijk van de voorkeuren waar je op vlak van dekkingen over beschikt. Bovendien zal ook de waarde van het zakelijk voertuig op dit vlak een niet onbelangrijke rol spelen. Veel mensen staan er vaak niet bij stil, maar het allrisk verzekeren van bijvoorbeeld een iets oudere tweedehandse zakelijke auto kan in de praktijk helemaal niet interessant is. Bedenk jezelf dus altijd wat specifiek voor jouw situatie nu echt de beste keuze zal zijn voor je autoverzekering.

            Besparen op je zakelijke autoverzekering

Niet alleen voor particulieren, maar zeker ook voor bedrijven geldt vandaag de dag dat men steevast op zoek gaat naar mogelijkheden om de kosten voor de autoverzekering zakelijk te drukken. Dergelijke mogelijkheden zijn er meer dan voldoende op de markt terug te vinden. Enkele zaken die je bijvoorbeeld altijd zou kunnen doen voor jouw autoverzekering zijn de volgende:

  1. Je kan ervoor kiezen om een objectieve vergelijking uit te voeren;
  2. Het is mogelijk om het eigen risico op je zakelijke autoverzekering aan te passen;
  3. Zorg ervoor dat je, je niet dubbel laat verzekeren voor bepaalde dekkingen;

Door aandacht te besteden aan de drie interessante en eigenlijk ook vrij eenvoudige hierboven terug te vinden bespaartips zal je kunnen vaststellen dat het verlagen van de premie van je autoverzekering op een zeer efficiënte manier kan gebeuren.

Reacties zijn gesloten.