Tips bij het opstellen van algemene voorwaarden voor je bedrijf

Tips bij het opstellen van algemene voorwaarden voor je bedrijf

Algemene voorwaarden zijn heel belangrijk als je je eigen bedrijf hebt. Hiermee dek je je in voor risico’s en aansprakelijkheid. Ook kun je hiermee de regels voor je kopers bepalen. En dat kan je veel problemen voorkomen, bijvoorbeeld bij een wanbetaler. Omdat deze algemene voorwaarden zo belangrijk zijn, kan het slim zijn om hier een advocaat voor in te schakelen. Bij SWDV advocaten werken gespecialiseerde advocaten die je kunnen helpen met het opstellen van algemene voorwaarden. Zo kun je erop vertrouwen dat je algemene voorwaarden volledig en correct zijn en hoef je je hier dus geen zorgen meer om te maken! Om je alvast op weg te helpen geven we je in deze blog een aantal tips voor het opstellen van algemene voorwaarden. 

Duidelijke taal

De algemene voorwaarden moeten geschreven worden in duidelijke taal. Als de koper niet kan begrijpen waar hij of zij mee akkoord gaat, kunnen je algemene voorwaarden namelijk ongeldig worden verklaard. De koper moet de voorwaarden niet alleen kunnen inzien, maar ook kunnen begrijpen. Zorg er dus voor dat je algemene voorwaarden niet te ingewikkeld worden door allerlei juridische termen en lange zinnen.

Redelijke voorwaarden en niet in strijd met de wet

Daarnaast is het belangrijk dat je algemene voorwaarden niet in strijd zijn met de wet. Dit zorgt er namelijk ook voor dat ze ongeldig kunnen worden verklaard. Je algemene voorwaarden moeten redelijk zijn voor de wederpartij. In principe kun je je algemene voorwaarden zo gek maken als je zelf wil, maar ze mogen niet onredelijk bezwarend zijn. Hierdoor zijn ze namelijk niet geldig, ook al ondertekent de koper ze wel.

Gegevens en definities

Deze tip lijkt vrij logisch, maar de gegevens en definities mogen zeker niet vergeten worden bij het opstellen van algemene voorwaarden. Door het opnemen van definities kan er geen onduidelijkheid ontstaan over bepaalde termen en je bedrijfsgegevens moeten ook duidelijk worden vermeld.

Denk na over de risico’s

Algemene voorwaarden kunnen worden gebruikt om jezelf in te dekken voor risico’s, dus denk dan ook goed na over welke risico’s je allemaal loopt. Bepaal vervolgens voor welke partij dit risico is. Let er wel op dat het verleggen van sommige risico’s in strijd is met de wet.

Niet kopiëren

Het lijkt misschien verleidelijk om de algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren, maar dit is zeker niet slim. Goede algemene voorwaarden zijn namelijk gespecificeerd op jouw product, dienst, bedrijf of service. Het zou heel vervelend zijn als er bepaalde onderdelen in de algemene voorwaarden staan die voor jouw bedrijf niet van toepassing zijn, of als er onderdelen juist niet in staan die wel belangrijk zijn voor jouw bedrijf.

Reacties zijn gesloten.