Motorverzekering afsluiten

Motorverzekering afsluiten

Rijd je motor en ben je de trotse eigenaar van een snelle tweewieler? Weet dan dat het afsluiten van een motorverzekeringverplicht is in Nederland. Een prima zaak, want ook op de motor – of misschien wel juist op de motor – zit een ongeluk in een klein hoekje.

Dekking bij brand en diefstal
Heb je een motor, dan kun je die in beginsel op drie manieren verzekeren. Wil je de volledige dekking? Kies dan voor een all-risk verzekering. In dat geval is zowel jouw schade als die van de tegenpartij gedekt. Het moge duidelijk zijn dat een all-risk motorverzekering ook meteen de meest kostbare verzekering is. Je kunt je ook WA-plus verzekeren. Maak je schade met je motor, dan is in ieder geval de schade aan de motor van de tegenpartij gedekt. Je bent daarnaast ook verzekerd voor schade aan je motor in het geval van brand of diefstal.

De minimale dekking
De minimale verzekering, en tevens verplicht in ons land, is de WA-verzekering, Voor de goede orde, WA staat in dit geval voor wettelijke aansprakelijkheid. Met een WA-verzekering is alleen de schade voor derden gedekt en ben je zelf niet verzekerd voor welke schade dan ook aan je motor. Welke motorverzekering je neemt is dus geheel aan jou. Het is echter een ongeschreven regel dat als je een nieuwe motor rijdt je standaard een all-risk verzekering afsluit. Hoe ouder de motor is en hoe vaker die van eigenaar is gewisseld, hoe vaker de WA-verzekering wordt afgesloten.

Korting door schadevrije jaren
Je krijgt korting op de te betalen verzekeringspremie als je een aantal schadevrije jaren hebt. Dit wordt door de verzekeraars in een gezamenlijke database bijgehouden. Hoe meer schadevrije jaren je rijdt, hoe hoger de korting op de premie. Voorzichtig en zonder schade rijden wordt dus écht beloond.

Aanvullende motorverzekeringen
Veel eigenaren van motoren sluiten daarnaast ook nog één of meerdere aanvullende motorverzekeringen af. Dit kan bijvoorbeeld een verzekering voor rechtshulp zijn. Mocht er een juridische kwestie rondom je motor of het rijden op de motor ontstaan, dan ben jij met deze aanvullende dekking verzekerd van juridische bijstand. Verder is er nog de ongevallenverzekering.  Deze verzekering keert uit als jij of je passagier komen te overlijden of blijvend invalide raken ten gevolge van een ongeval. Daarnaast is er ook nog de pechhulp. Deze verzekering is zeker het overwegen waard! Je moet er niet aan denken dat je het helemaal alleen moet zien te rooien als je onverwacht en midden in de nacht ergens met pech langs de kant van de weg komt te staan.

Vergelijk verzekeraars!
Een motorverzekering is snel afgesloten. Dit doe je online al binnen enkele minuten. Er zijn talloze verzekeraars actief die je overspoelen met aantrekkelijke aanbiedingen. Het is belangrijk om bij een onafhankelijke verzekeraar informatie in te winnen. Heb je eenmaal een motorverzekering afgesloten, check dan tenminste eens per jaar de polisvoorwaarden. Vergeet daarnaast de kleine lettertjes niet en vraag je steeds af of je nog de juiste dekking hebt voor jouw persoonlijke situatie. Vergelijk op een druilerige zondagmiddag ook eens het verschil in polisvoorwaarden. Eén ding is zeker: verzeker jij je motor niet, dan vorm je een onverantwoord risico voor jezelf, je passagiers en andere weggebruikers.

Reacties zijn gesloten.