Hoe houd ik zelf de boekhouding bij?

Hoe houd ik zelf de boekhouding bij?

Als je zelfstandig ondernemer bent, ben je verplicht om je boekhouding bij te houden. Voor veel starters is dit een obstakel, maar dat hoeft het niet (meer) te zijn. Het is niet meer noodzakelijk om honderden euro’s uit te geven aan accountants. Er zijn namelijk twee manieren die je kunt gebruiken om de boekhouding van je eigen bedrijf zelf te doen. Je kunt kiezen om het handmatig bij te houden in Microsoft Excel, of om het te automatiseren en een online boekhoudprogramma aan te schaffen.

Kies je er voor om je boekhouding in Excel bij te houden, dan kies je ervoor om veel handmatig te doen. Deze optie is misschien wat minder geschikt voor ondernemers die totaal geen benul van boekhouden hebben en wat meer geschikt voor echte doorzetters en mensen die willen leren hoe het moet. Het boekhouden in Excel kan echter een stuk gemakkelijker worden gemaakt door sjablonen te downloaden van het internet. Dit zijn geprepareerde Excel-bestanden die een goed voorbeeld geven van hoe een boekhouding er uit dient te zien. Deze vindt je o.a. op de website zelfboekhouden.org. Daarmee hoef je je in ieder geval geen zorgen meer te maken over het houden van overzicht. Wel dien je bekend te zijn met de genoemde termen en moet je weten hoe formules werken in Excel. Ben je hier niet van op de hoogte? Dan is het wellicht makkelijker om te kiezen voor een kant-en-klaar-pakket dat je online kunt vinden.

Er zijn namelijk veel boekhoudprogramma’s beschikbaar op het internet. Deze programma’s zijn geschikt voor beginners en bieden veel verschillende opties aan. Een voorbeeld daarvan is Acumulus, een boekhoudprogramma dat wordt aangeboden door Siel en dat reeds werd verkozen tot beste in zijn soort. Dit soort ZZP boekhouden programma’s, tip: https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/ zijn altijd bereikbaar omdat ze online staan. Voor deze service vragen ze doorgaans niet meer dan een tientje per maand. Doordat ze zo uitgebreid zijn en automatisch werken, heb je per maand slechts één dagdeel nodig om alles uit te werken. Als je daarbij optelt dat je per jaar veel minder geld kwijt bent, is dit een goede en logische optie om te kiezen als je je eigen zaakjes wilt bijhouden.

Bovenal is het vooral belangrijk om nauwkeurig te werken wanneer je je administratie bijhoudt. Zorg dat je altijd weet wat er binnen komt en wat er uit gaat, onder andere door bonnetjes te houden. Wees daarnaast zorgvuldig met urenregistratie en laat je administratie zo nu en dan eens controleren door een accountant om te kijken of alles goed in elkaar steekt.

Reacties zijn gesloten.