Veel werkgevers zullen blij zijn als de werknemers de vrije dagen opnemen, maar heel veel werknemers hebben daar geen zin in, omdat ze door de corona maatregelen bijvoorbeeld: niet op vakantie kunnen, niet met grote groepen vrienden afspreken, zoveel mogelijk 1,5 meter houden met iedereen. Dit zijn zomaar een paar redenen waarom werknemers geen vakantie willen opnemen.
De algemene afspraken voor vakantiedagen
Hoe worden vakantiedagen opgebouwd en wat spreek je daar in deze tijd over af?
Wat in de cao is afgesproken over vakantiedagen telt. Zo zijn de regels.
Welke regels gelden voor werknemers die al vakantiedagen opnamen voor corona?
Dus een werknemer heeft in januari aangegeven dat hij begin mei op vakantie naar het buitenland geboekt heeft. Maar nu kan dat niet door corona. In principe is dit ongunstig voor de werknemer, want er is vrij gevraagd en een eenzijdige intrekking van vrije dagen kan niet zomaar. Er kan door de werknemer nog gevraagd worden of de werkgever het verlofsaldo terug wil storten, maar dat is niet verplicht.
Kunnen werkgevers vakantiedagen innemen?
Wanneer de vakantie van de werknemer op tijd is vastgesteld, mag de werkgever die vakantiedagen niet zomaar intrekken. Tenzij de werknemer niet aan zijn of haar uren komt die in het contract staan. Is dat niet het geval dan heeft de werknemer gewoon recht op vakantie en die kan alleen afgenomen worden wanneer de werknemer dat goedkeurt in overleg met de werkgever. Ontstaat er een situatie waardoor een werknemer onmogelijk op vakantie kan gaan. Dan de werkgever het schadebedrag moeten vergoeden. Denk hierbij aan de annuleringskosten bij vakantie.
Mogen werknemers vakantieaanvragen weigeren?
Wanneer er niks over de vakantieperiode in de cao staat is de werknemer vrij op vakantie te gaan wanneer hij of zij wilt. Maar er is één uitzondering. Zo kan de werkgever eisen dat je in de drukste periode van het jaar geen vrije dagen mag opnemen. Meer weten over arbeidsrecht? De arbeidsrecht advocaat Rechtnet kan zeker helpen.