3 praktische tips voor ondernemers om kosten te reduceren

3 praktische tips voor ondernemers om kosten te reduceren

Ken jij een bedrijf dat geen kosten wil besparen? Persoonlijk ken ik er geen. Ik ken een hoop bedrijven zonder winstoogmerk, maar zelfs die bedrijven proberen de kosten te reduceren. In dit artikel gaan wij de ondernemers van Noord-Holland helpen bij het besparen in de kosten. Aan het einde van dit artikel heb jij een duidelijk beeld van de stappen die je kunt nemen als ondernemer om kosten te reduceren.

Als bedrijf heb je twee verschillende soorten kosten: variabele kosten en vasten kosten.

Vaste kosten zijn terugkerende kosten die je maakt ook al produceer je niks. Meestal zijn deze kosten elke maand hetzelfde bedrag. Denk hierbij aan huur van het bedrijfspand, de systemen die je gebruikt en energiekosten.

Variabele kosten worden enkel gemaakt als er wordt geproduceerd of diensten worden geleverd. Dit zijn kosten die boven op je vast kosten komen. In de meeste gevallen is het zo dat deze kosten lager worden als je meer produceert, denk hierbij aan ingrediënten voor een recept of onderdelen voor het maken van een product.

Omdat de variabele kosten verschillen per branche slaan we die over in dit artikel. Daarmee ligt de focus op vaste kosten.

We hebben hierboven al een aantal vaste kosten benoemd. Deze voorbeelden gaan we uitwerken in dit artikel.

Huur van bedrijfspanden

Bijna ieder bedrijf heeft een hoofdkwartier nodig. Dit is een plek waar gewerkt wordt of waar je spullen kunt opslaan. De meeste bedrijven nemen een bedrijfspand met oog op de toekomst. Door deze aanpak wordt er vaak een te groot bedrijfspand aangeschaft. Het is niet alleen zonde van je geld, maar zorgt er ook voor de er een ongezonde sfeer kan ontstaan.

Het werkt over het algemeen bevorderend voor de werksfeer als collega’s dichter bij elkaar zitten, zodat interactie makkelijker is.

Energiekosten

Net als dat ieder bedrijf een hoofdkwartier nodig heeft; heeft ook elk bedrijf energie nodig. Veel ondernemers sluiten energieabonnement af bij de goedkoopste of groenste aanbieder die ze kunnen vinden. Dit voelt goed in eerste instantie – en dat is het ook -, maar het kan nog groener en goedkoper.

Het aanschaffen van zonnepanelen is een winst voor zowel het bedrijf als voor de natuur. Je zult merken dat de energiekosten enorm zullen afnemen. Tegenwoordig levert het terug leveren van stroom te weinig op om het als echte investering te zien. 

Probeer daarom het juiste aantal zonnepanelen te kopen die je eigen rekening quitte spelen. 

Tip: Vraag een offerte voor zonnepanelen aan en kijk of subsidies kunt ontvangen vanuit de gemeente.

Systemen

Uit persoonlijke ervaring en die van andere om mij heen kan ik er vanuit gaan dat bedrijven meerdere systemen gebruiken. Vaak werken deze systemen niet goed samen of zorgt het voor een onproductieve workflow.

Ja tuurlijk, ieder systeem zorgt voor een oplossing van een bijpassend probleem, maar gezamenlijk vormen ze een probleem. Door chaotische systemen verlies je kostbare tijd.

Het advies is daarom: investeer in systemen die alomvattend zijn voor alle werkzaamheden het bedrijf uitvoert. En als dit niet lukt, huur dan een ontwikkelaar in. Vaak zijn de opstartkosten hiervan meer, maar worden de kosten op langer termijn gereduceerd en de variabele kosten gaan er ook door omlaag, omdat de productiviteit omhoog gaat.

Ik hoop dat je hebt geleerd wat je kunt doen om de kosten van het bedrijf te reduceren. De kans is groot dat je alle stappen al weet en dat je niets nieuws hebt geleerd, maar heb je alle stappen ook toegepast? Kennis zonder toepassing is niets waard. Daarom raadt ik je aan om nu actie te ondernemen.

Reacties zijn gesloten.